+90 (538) 400 09 68Pazartesi- Cuma: 9:00 - 18:30

Omurilik Kanalı Daralması Tedavisi

Omurilik kanal daralması; omurların arkasında yer alan yukardan aşağıya inen omuriliğin çeşitli mesafelerde sıkıştıması ve sinir köklerine yaptığı bası sonrası klinik  semptomların oluştuğu bir hastalıktır.

Omurilik Dar Kanalı Semptomları

Omurilik kanal daralması yavaş ve ilerleyici klinik semptomlar ile kendini gösteren  bir hastalıktır. Hastalık ilerledikçe sinir kanalının çapı azalır ve  sinir köklerinin sıkışması ile beraber semptomlar ortaya çıkmaya başlar.

Omurga kanal darlığı bel ve bacak bölgesinde ağrıya, kramplara ve uyuşmaya neden olur. Hastalık ilerledikçe belli bir mesafe yürüdükten sonra başlayan her iki  bacakta ağrı ve kramplar hastalığın en yaygın bulgusudur. Bu şikayet hastalar dinlendikten sonra tekrar başlar ve harekete geçince aynı şikayetler tekrar başlar. Ayrıca omurilik kanalında darlığı olan hastalar yol yürürken istemsiz olarak öne doğru eğilmeye başlarlar, bunun sebebi hasta öne doğru eğilince sinir kanalı biraz genişleyip hastanın daha rahat hareket etmesini sağlar. Omurilik kanal  darlığı, idrar ve dışkı kaçırma, cinsel fonksiyonların bozulması  dar kanal hastalığında görülebilir. Boyun bölgesinde meydana gelen omurga kanal darlığı ise kolları da etkileyebilir.

omurilik kanali daralmasi tedavisi var mi

Omurilik Dar Kanalı Tanısı

Hastalığın tanısı şikayetlerin dinlenmesi ve fizik muayeneden sonra konmalıdır. Radyolojik tetkikler bilgisayarlı tomografi ve günümüzde sıkça kullandığımız manyetik rezonans sinir kanal çapı, omuriliğin hangi mesafede daraldığı ve hangi sinir kökünün etkilendiğini anlamak için kullanılmaktadır. Ayrıca elektrofizyolojik çalışma (EMG) bu hastalarda ayırıcı tanı için yapılması gereken başka bir tetkikdir.

Omurilik Dar Kanalı Tedavisi

Yapılan fizik muayene ve tetkikler sonucu daha henüz ilerlememiş hastalarda cerrahi olmayan konservatif yöntemler kullanılabilir. Konservatif tedavi seçenekleri arasında ilaç tedavisi, yatak istirahati, sıkışan sinir kökünü rahatlatmak amacıyla yapılan spinal sinir enjeksiyonları (kortizonlu iğne) sayılabilir. Ancak yürüme mesafesi giderek kısalan, ayakta kalmakta güçlük çeken ve sadece öne eğik duruş pozisyonu ile hareket edebilen hastalar için konservatif tedavi yöntemleri çaresiz kalmaktadır.  Omurilik dar kanal hastalığı ilerleyici bir hastalık olduğu için mutlaka tedavi edilmelidir. Konservatif tedaviden fayda görmeyen ve ilerleyici nörojenik kaybı olan hastalarda mutlak tedavi cerrahi olmak durumundadır. Cerrahi planlama hastanın şikayetlerine, yaşına, ek başka hastalıklarının olup olmamasına, hastaya yapılan tetkikleri sonucu ortaya konan omurilik çapının daralma derecesine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.

Hemen Ara
Whatsapp