+90 (538) 400 09 68Pazartesi- Cuma: 9:00 - 18:30

Omurga Kırıkları Tedavisi

Omurga kırıkları kaza veya  travma sonucu meydana gelebileceği gibi kemik erimesine bağlı kendliğinden de olabilmektedir.

Omurga kırıklarının büyük bir oranı (%70) sırt ve bel omurlarında görülür. Kaza veya travmalarda en sık yaralanan bölge genellikle  omurganın en hareketli bölgesi olan sırt ve bel omurlarının birleştiği 12. sırt omuru ve 1. bel omuru bölgesidir.

Omurga kırıkları; omurun ön kısmının çöktüğü ve çökme kırığı diye adlandırılan tipi ve iki omuru birbirine bağlayan yapılarında zedenlendiği kırıklı çıkıklı tip olmak üzere iki ye ayrılır.

Omurga kırıklarının belirtileri nelerdir?

Omurga kırıklarının belirtileri genellikle kırığın olma sebebine göre değişkenlik gösterebilir. Travma veya kaza sonrası gelişen kırıklarda omurilik yaralanması da kırığa eşlik ediyorsa kol ve bacaklarda uyuşma, his kaybı, kuvvet kaybı, idrar, büyük abdest kaçırma veya yapamama gibi çeşitli şikayetler olabilir. Kemik erimesine bağlı olan kırıklarda sadece şiddetli bel veya sırt ağrısı olabilir.

omurga kirigi nedir

Omurga Kırıklarının Tedavisi

Omurga kırıklarının tedavisi; kırığın oluş biçimine ve  kırığa eşlik eden omurilik olup olmamasına göre değişiklik gösterir. Tedavinin amaç hastayı en kısa zamanda sosyal yaşantısına ağrısız olarak geri dönmesini sağlamaktır. Çökme kırığı dediğimiz sadece omurun ön kısmında kırık olan hastalarda, yatak istirahati ve korse ile tedavi edilebilirler.

Omurga kırığı bir kırıklı çıkığa yol açmış, omurilik hasarı oluşturmuş ise tedavide cerrahi yöntemler tercih edilir. Cerrahi tedavide, omurun eski sağlamlılığını sağlamak için platin denilen vida sistemleri kullanılmaktadır. Kırıkla beraber sinir hasarı varsa dekompresyon denilen sinirin hasarına sebep olan kırık parçalarının sinir dokusu üzerinden alınma işlemi de yapılmaktadır.

Kemik erimesine bağlı oluşan kırıklarında ise vertebroplasti veya kifoplasti denilen yöntemler günümüzde sıkça kullanılmaktadır. Vertebroplasti işleminde omur içerisine kapalı yöntem ile hastayı uyutmadan kemik çimentosu gönderilerek ağrını giderilmesi sağlanırken çökmenin ilerlemesi de engellenmiş olur. Kifoplasti yönteminde ise çimento uygulaması öncesinde yine kapalı yöntemle hastayı uyutmadan önce  balon ile omurdaki çökme düzeltilmektedir.

Hemen Ara
Whatsapp