Boyun fıtığı; boyun omurlarının arasındaki kıkırdağın omurilik kanalına doğru yer değiştirmesi sonucu oluşan hastalıktır. Disk denilen yapının ortasında bulunan çekirdek, kendisini çevreleyen annülüsdeki yırtıktan çoğunlukla arkaya doğru fıtıklaşır ve bunun etkisiyle; omuriliğe ve kola uzanan sinirlere bası yapar. Boyun fıtıklarında hastalar etkilenen bölgede keskin bir ağrı ve yanma hissi tanımlarlar. Fıtığın etkilediği sinir köküne bağlı olarak motor ve duyu kayıpları ile refleks kayıpları görülebilir. Hastalarda tipik olarak yaygın boyun ve kol ağrısı vardır. Ağrı sıklıkla bir kola yayılır ve genellikle kök tutulumuna işaret eder.
Boyun fıtığı hastalarında ensede ağrı, boyun hareketlerinde kısıtlılık, kollara ve sırta yayılan ağrı, kollar ve ellerde uyuşma hissi, baş dönmesi, kulak çınlaması, gibi semptomlar gösterebilir.
Boyun fıtığı; uzun süre hareketsiz bir yerde oturmak (masa başında, televizyon karşısında ve araçta uzun süre oturma gibi), ağır kaldırma, kontrolsüz yapılan spor, genetik faktörler, ani ve ters hareketlerde bulunup omurlardaki disk zedelenmesine ve sonuç olarak boyun fıtığı gelişmesine sebep olacak nedenlerdir.
Boyun fıtığı tanısı koymada ilk yapılması hastanın şikayetlerini dinlemej ve fizik muayenesini yapmaktır. Bu işlemler den sonra günümüzde ilk tercih olarak kullanılan görüntüleme yöntemi manyetik rezonans (MR) ile patolojik süreçteki diskin yerini saptamaktır.
Hastanın muayenesi ve klinik tablosuna ağrı kesici hap, kas gevşetici krem ve fizik tedavi önerilir. Hasta bu tedavi yöntemlerinden fayda görmediği takdir de cerrahi seçenek planlanmalıdır.